fbpx

Vet du forskjellen disse avfallstypene:

♦ Glass- og metallemballasje

♦ Metall


Hva er definert som glass- og metallemballasje?

Glass- og metallemballasje er avfall som er rent, klart, farget glass eller annen emballasje i glass eller metall.

Eksempler på dette er: syltetøyglass, glassflasker, hermetikkbokser, myke metallbokser, aluminiumsfolie, metallokk/-korker, metalltuber eller glass fra farmasøytisk og kjemisk industri. Dette er avfall som kan kastes i en 140 liter, 240 liter eller 360 liter beholder.  Er det behov for å i vareta et større volum kan vi anbefale at emballasjen kastes i container.

All innsamlet glassemballasje sendes til Sirkel, Gjenvinningsanlegget i Fredrikstad. Dette anlegget er et av verdens mest moderne anlegg for sortering av råstoff fra glass og metallemballasje. Det resirkulert glass brukes som råstoff til både Glasopor skumglass og isolasjon, og det eksporteres til glassverk i Europa der det lages nye glassprodukter.

Det er viktig avfall som gjenstander som gryter og panner, blyglass, speil og vindusglass, porselen, keramikk og krystaller, ildfast glass, lyspærer og batterier, malingsspann, glass- og metall produkter som ikke er emballasje – skal ikke kastes sammen med glass- og metallemballasje. Disse ødelegger gjenvinningsprosessen for glass for det skal bare 20 gram keramikk/porselen til for å ødelegge ett tonn med glass som sendes til gjenvinning.

Hva er metall?

Metall er blant de materialene som er lettest å gjenvinne. Innsamlet metallemballasje sorteres og selges til smelteverk som produserer nye metallgjenstander som spiker, skruer, binders, hageredskaper, emballasje, bilfelger og sykkeldeler.  I dag blir svært mye av det metallet som er i omløp til nye produkter, og i tillegg det har vært smeltet om flere ganger.


Her har du tips til hvordan du sørger for at riktig avfall kastes i glass- og metallemballasjen:

Jatakk_Neitakk_plakater_pdf-filer


Vær med og sørg for riktig kildesortering som sparer miljøet og sørger for god materialgjenvinning!

Bildene under avfall som er metallavfall ikke er glass- og metallemballasje:

Visste du at…

♦ Glass kan gjenvinnes uendelig mange ganger?
♦ Resirkulert glass brukes som råstoff til Glasopor skumglass, isolasjon og nye glassprodukter, og er markedets letteste granulære byggemateriale.


Her er link til vårt fakta ark som omhandler glass- og metallemballasje!